Suomalaiset ottavat ahkerasti kulutusluottoja – mutta muistavatko vertailla hintoja?!

Juuri julkaistujen tietojen mukaan suomalaiset ottavat kulutusluottoja neljänneksi eniten koko Euroopasta. Asiantuntijoiden mukaan kulutusluottoja vipataan yllättävän paljon, sillä keskimäärin aikuista asukasta kohden kulutusluottoa on 3300 euroa. Todelliset summat per velallinen ovat tietysti paljon suuremmat, sillä kaikilla suomalaisilla ei suinkaan ole lainkaan velkaa.

Kulutusluottoa otetaan Euroopassa eniten Luxemburgissa, Kypsoksella ja Irlannissa. Luxemburgin keskimääräiset kulutusluottovelat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin Suomessa. Yleensä halukkuus ottaa lainaa kertoo jotain kansalaisten luottamuksesta talouteen ja siihen, että ihmiset kokevat pystyvänsä maksamaan tulevaisuudessa lainansa takaisin. Toisaalta innokkuus lainanottoon ei selity pelkästään tällä, vaan se voi kertoa jotain myös talouden yleisestä kulttuurista.

Female hand grabbing Euro banknotes. Isolated on a white background.
Suomalaiset ottavat kulutusluottoja neljänneksi eniten koko Euroopassa.

Tästä Suomessa ollaankin huolissaan: kynnys erilaisten lainojen ottamiselle on laskenut koko ajan. Siinä missä isoisillä oli mieluummin rahaa sukanvarressa kuin miinuksena pankissa, nykyään on äärimmäisen harvinaista ostaa isompia hankintoja, kuten kesämökkiä tai autoja, kokonaan säästetyllä rahalla. Kulttuurissamme ja taloudenpidossamme on itsestään selvää, että otetaan pankkilainaa auton tai mökin ostamiseen ja sekin on selvää, että uusi sänky, sohva tai isommat kodinkoneet ostetaan kulutusluotolla. Toisinaan kulutusluottoa otetaan jopa matkoja ja reissuja varten. Suomalaiset talouden asiantuntijat antavatkin suomalaisille huutia tällaisesta liian höllästä suhtautumisesta lainanottamiseen!

Hanakka kulutusluottojen ottaminen näkyy myös maksuhäiriöisten määrässä: Suomen Asiakastiedon tuoreiden tilastojen mukaan maksuhäiriöisten määrä on kasvanut tänäkin vuonna, jopa 5000 edellisen vuoden samaan ajankohtaan mennessä. Kesäkuun lopussa maksuhäiriön oli saanut 8,4 prosenttia suomalaisista aikuisista, yli 372 000 ihmistä. Eniten maksuhäiriöisiä oli 25-33 vuotiaissa miehissä, näistä jopa 15 prosenttia. Pitäisikö tästä olla huolissaan vai ei? Sitä en tiedä, kun toisaalta 90 prosentilla suomalaisista talousasiat ovat hyvin hallinnassa!

Se mikä kuitenkin monilta unohtuu kulutusluottoja otettaessa, on vertailu. Kulutusluottojen hinnoissa on valtavia eroja: kalliimmista lainoista voi joutua maksamaan moninkertaisesti kuluja ja korkoja edullisimpiin lainoihin verrattuna. Esimerkiksi 1000 euron luotossa kuluja voi olla vuodessa 88–217 euroa! Ero kalleimman ja edullisimman luoton välillä on lähes kolminkertainen! Vertailu onkin ehdoton edellytys sopivan, kannattavan ja edullisen lainan löytämiselle. Itse olen kulutusluottojen hintojen vertailussa käyttänyt lähinnä Uusilaina.fi nettisivustoa, joka on helppokäyttöinen, monipuolinen ja luotettava sivusto. Kyseessä ei siis ole minkään lainayhtiön mainossivusto, vaan täysin riippumaton nettisivu, joka vertailee kuluttajien puolesta eri lainantarjoajien hinnat ja kulut. Kaikki vertailut on tehty visuaaliseen ja helppoon muotoon, josta näkee nopealla vilkaisulla jo, mistä lainaa kannattaa alkaa harkita.

Kulutusluoton hinta koostuu siis vuosikorosta sekä mahdollisista juoksevista kuluista. Juoksevia kuluja voivat olla joka kuukausi menevät lainanhoitokulut sekä lainan avausmaksu. Lisäksi ylimääräisiä kuluja voi tulla, jos haluat esimerkiksi lyhennysvapaan kuukauden. Harkitse lyhennysvapaat tarkoin, jos sinulla on kulutusluottoa! Helpointa onkin vertailla todellista vuosikorkoa, johon on laskettu yhteen kaikki kulut, niin korot kuin maksutkin vuoden ajalta. Todellinen vuosikorko onkin lain mukaan aina pakko ilmoittaa ensimmäisenä erilaisten lainojen markkinoinnissa.

Yksi vinkki vielä. Jos haluat edullisempaa lainaa, unohta pikalainat ja ehkä myös tililuotot. Sinuna pitäytyisin kulutusluotoissa, joiden korot ovat toki korkeat ja korkeammat kuin pankkilainoissa, mutta silti edullisemmat kuin pikalainoissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 3 = 6